Zeewier: 7 redenen om NU zeegroenten te gaan eten

Date

Het komt uit de zee, groeit op zonlicht, is geen dier of plant en supergezond… Zeewier. Zeewieren zijn macro-algen, die vallen onder de micro-organismen. In Korea en Japan is deze zeegroente niet meer uit de keuken weg te denken. Logisch, want wieren bevatten veel waardevolle nutriënten, zijn rijk aan umami-smaak, zeer veelzijdig in gebruik én heel lekker, mits je weet hoe je wieren gebruikt. Ontdek NU deze zilte zeeschatten!

Er zijn meer dan 10.000 verschillende zeewieren

We zetten enkele eetbare soorten op een rij:

✔ Zeesla: groenwier dat groeit over de hele wereld. Herkenbaar aan de dunne, transparante en felgroene bladeren.
✔ Kombu: dit hartige wier is dé smaakmaker voor een Japanse bouillon.Ook voor roerbakken of voor thee. 
✔ Nori: een combinatie van verschillende roodwieren, die in vellen worden verkocht en gebruikt voor bijv. sushi
✔ Zeespaghetti: slierten worden wel tot drie meter lang.Gebruik als spaghetti of noodles.
✔ Wakame: meest zoete (bruin)wier. Smaakt goed in een salade, soep en rijstgerecht.
✔ Codium/viltwier: een stevige groenwier met buisvormige takjes, met een volle en intense zeesmaak.

1. Zeewier wordt de vleesvervanger van de toekomst genoemd

Zeewier is rijk aan eiwitten, ijzer, jodium en essentiële aminozuren en wordt daarom wel de vleesvervanger van de toekomst genoemd. Toch verknocht aan de smaak van vlees? Verhit maar eens een beetje gedroogde wakame of dulse (een rode alg) in wat olie. Wat je krijgt, is een smaakexplosie. De bacon-achtige smaak van dulse combineert uitstekend met bijvoorbeeld zoete aardappel. Het proberen waard!

2. Wieren zijn heel veelzijdig in gebruik

Wieren worden ook gebruikt als medicijn, veevoer, in cosmetica, kleurstof, verdikkingsmiddel en zelfs als grondstof voor biobrandstoffen en energieopwekking. Met zeewier koken is even wennen: het is umami, de vijfde smaaksensatie naast zout, zuur, zoet en bitter. Begin simpel en onthoud: zout zeewier matcht goed met zoete groenten, zoals wortel, ui, paprika en mais. Houd je van de hartige smaak van zeewier? Combineer het dan met andere umami ingrediënten, zoals tomaat, shiitake en sojasaus. Of probeer zeewier als snack, zoals chips van nori. 

3. Zeer hoog in voedingswaarden, laag in calorieën

Zeewier bevat dertien vitaminen, twintig aminozuren en zestig sporenelementen, inclusief de essentiële elementen jodium en natrium. Ook bijzondere sachariden in de vorm van glyconutriёnten en complexe suikers, fytohormonen en sterolen worden gevonden in zeewier. Nog beter nieuws is dat zeewier bijna geen calorieën en extreem weinig vet bevat en bovendien een bron van hoogwaardig eiwit en calcium is.

Om de gehele wereldbevolking te voorzien van eiwit, is zo’n 360 duizend km2 zeeoppervlak met zeewier nodig. Dat kan makkelijk, aangezien de Grote Oceaan alleen al ruim 155 miljoen km2 is. Wieren zijn van onschatbare waarde. Ze staan aan de basis van de voedselketen en produceren de helft van de zuurstof op aarde.

4. Waardevolle vetzuren EPA en DHA

Zeewier en algen bevatten de waardevolle vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren zijn ook wel bekend als visvetten, omdat vis de belangrijkste bron ervan is. Desondanks maken de meeste vissen deze vetten niet zelf, maar krijgen ze die binnen door algen te eten. Voor vegetariërs en veganisten zijn algen en zeewier dus een goede plantaardige bron van deze essentiële vetten. 

5. Zeewieren zetten CO2 om in zuurstof

Om zeewier te kweken, is alleen zonlicht en zee nodig. Er wordt dus geen beroep gedaan op schaarse landbouwgrond of zoet water. Zeewier groeit razendsnel, is zeer flexibel en veerkrachtig en haalt alles wat het nodig heeft uit het water in zijn omgeving. Het vervult onder water dezelfde rol als de regenwouden boven water: het zet CO2 om in zuurstof. Zeewier heeft tevens een bio-filterende werking: het zuivert vervuiling uit het water.

6. Zeewier: een uitstekende bron van jodium

Zeewieren zijn stuk voor stuk een uitstekende bron van jodium. Wakame, dulse, nori en zeespaghetti bevatten gemiddeld zo’n 50 microgram per gram gedroogd wier. Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. De schildklier is onder meer verantwoordelijk voor je stofwisseling en heeft voldoende jodium nodig om goed te kunnen functioneren.

7. Bio zeewieren van La Patrona, snel en makkelijk in huis

De Spaanse Cristina García richtte medio 2018 La Patrona op, een bedrijf dat biologische zeewieren kweekt in de Rías Baixas, een kuststreek in het zuiden van Galicië. De algen worden voorzichtig afgesneden, waarbij de rhizoïde (wortel) wordt achtergelaten, zodat zij kunnen blijven groeien. De wier-populatie wordt altijd deels intact gelaten. De producten worden verpakt in een composteerbare verpakking en zijn gedroogd onder de 40°C. Het assortiment bestaat uit: Kombu, Wakame, Zeesla, Zeespaghetti, 3 Algen mix, Codium en Alganesa ( = zeewier mayonaise).

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Selecteer je subcategorie
Kies je merk
Filter op allergenen
Prijs
079