Drie redenen voor een plantaardig dieet (die je niet verwacht)

Date

Veganisten worden heel vaak geassocieerd met de ‘wereldverbeteraars’. Zij die uitsluitend plantaardig leven om onze planeet te redden. Natuurlijk is dat voor een stuk terecht, want als je plantaardig eet, bouw je effectief mee aan een betere wereld: de klimaatverandering indammen, het welzijn van dieren verbeteren en last but not least … je eigen gezondheid bevorderen. In deze blog ging ik daar al dieper op in.

Maar we mogen niet vergeten dat er nog redenen zijn die de moeite waard zijn om voor een plantaardig dieet te kiezen. (En je zou ze misschien niet meteen verwachten. )

Daarom is plantaardig nog vegantastisch

1. Het is simpel

Natuurlijk kun je het jezelf heel erg gemakkelijk maken met de kant-en-klare vegan producten die je vandaag in de handel vindt. Supermarkten en winkels springen ook steeds meer op de plantaardige kar, en dat is goed nieuws! Maar kant-en-klaar, zelfs vegan, is niet altijd de gezondste keuze. Gelukkig is dat geen reden tot paniek, want voor de vegan foodies die zelf willen experimenteren in de keuken, zijn er tal van hulplijnen die je het leven eenvoudiger maken. Denk maar aan de plantaardige kookboeken en blogs met vegan recepten die als paddenstoelen uit de grond schieten. En ook bij Prasado geven we je graag plantaardige inspiratie om mee aan de slag te gaan in de keuken.

2. Het is smaakvol

Smaak is de drijvende kracht als het om onze voedingskeuzes gaat. Logisch ook, want in ons leven ontwikkelen we allemaal bepaalde smaakvoorkeuren en gewoontes. En die geven we niet graag op. Ik merk vaak dat mensen bang zijn dat ze moeten inboeten aan smaak als ze een plantaardig dieet overwegen. Maar niets is minder waar. Smaak bleek zelfs in een Amerikaanse studie van 2018 de doorslaggevende factor te zijn om plantaardige eiwitten op het menu te zetten. Meer dan de helft van de respondenten verkoos de smaak van de plantaardige boven de dierlijke variant. En terecht, want met de juiste combinaties en smaakmakers bereid je een heerlijke vegan maaltijd om van te smullen.

3. Het is veelzijdig én voedzaam

Dat vegans veroordeeld zijn tot enkel bordjes sla en groenten die maar weinig verzadigend zijn, is een grote misvatting. Met een aantal belangrijke basisingrediënten kun je eindeloos variëren én krijg je voldoende essentiële voedingsstoffen binnen. Denk maar aan noten, zaden en peulvruchten die een bron zijn van eiwitten en ijzer. Aardappelen, graanproducten en brood leveren dan weer vezels, maar ook ijzer en eiwitten. Groenten vormen natuurlijk de ruggengraat van je plantaardige dieet. Zet ze in alle soorten, vormen en kleuren op je menu, want ze zitten boordevol mineralen en vitaminen. En last but not least: fruit. Een superlekkere bron van vezels, kalium en antioxidanten.

Op zoek naar bepaalde producten om je plantaardige dieet aan te vullen? Of inspiratie nodig om wat variatie te brengen in je vegan voedingspatroon? Neem alvast een kijkje in onze webshop of neus even tussen onze recepten.

Mocht je toch nog vragen hebben, geef ons gerust een seintje. We helpen je graag verder.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Selecteer je subcategorie
Kies je merk
Filter op allergenen
Prijs
079