6 manieren om gedroogd fruit te gebruiken

Date

Gedroogd fruit is geen rariteit meer, maar niet iedereen is er fan van. Door het droogproces wordt het fruit soms taai en verliest het wat smaak. Nochtans is gedroogd fruit handig om in huis te hebben, want het is een voedzaam tussendoortje en gezonder dan snoep. En je kan er zoveel meer mee doen! Er is nu trouwens ook geweld gedroogd fruit. Dit heeft een intense smaak én een zachte textuur waardoor je het snel in gerechten kan verwerken. Ontdek hier hoe gedroogd fruit in jouw keuken past.

Gedroogd fruit bestond al in Mesopotamië

Nineveh: Een processie door dadelpalmbossen, een van 's werelds eerste gecultiveerde bomen.De eerste vermeldingen van gedroogd fruit zijn teruggevonden in recepten op tabletten uit Mesopotamië van 1700 v.C. Zongedroogde dadels werden er gegeten als snoep en gaven karakter aan vleesgerechten en graantaartjes. Reizigers aten ze bij vermoeidheid. Ze merkten dat ze zich door de dadels opnieuw fit voelden.

Het waren eigenlijk jagers-verzamelaars die het allereerste gedroogd fruit ontdekten. Vruchten die van fruitbomen vielen, droogden op de grond vanzelf door de zon. Dit natuurlijke proces werd dankbaar overgenomen door de mens. Het gedroogde fruit kon je langer bewaren en het was tegelijkertijd voedzaam en lekker zoet.

Gedroogde vijgen waren mogelijk nog populairder dan dadels. Ze zijn teruggevonden op Egyptische muurtekeningen en in graftombes. Omdat ze veelvuldig te krijgen waren, kon zowel arm als rijk genieten van dit zoete ‘vijgensnoep’.

In het oude Rome had elk huishouden een vaste voorraad gedroogd fruit.

Ook rozijnen behoorden tot het allereerste gedroogde fruit en zijn hier vandaag mogelijk het meest standaard. Pruimen, abrikozen en perziken vonden wat later hun weg vanuit Azië tot bij ons, in verse en gedroogde vorm!

Waarom fruit drogen?

Sinds jaar en dag heeft de mens gezocht naar methodes om voedsel lang(er) te kunnen bewaren. Als je fruit dehydrateert of droogt, blijft het langer goed en het smaakt nog steeds lekker. Het is ook een goede manier om te voorkomen dat het fruit wordt aangetast door schimmels of bacteriën.

Fruit in de zon laten drogen, is de meest pure en de goedkoopste manier. Tegenwoordig wordt fruit ook gedroogd in windtunnels of droogovens. Door het droogproces verliest het fruit wel wat vitaminen, maar het behoudt zijn mineralen en vezels.

Vriesdrogen is een dure vorm van fruit drogen. Met deze methode behoud je het beste de vorm, kleur, smaak en voedingsstoffen van het fruit.

6 manieren om gedroogd fruit te gebruiken

kindje neemt gedroogde abrikozen, cake met gedroogd fruit, gevulde dadels, cocktail met gedroogde citroen

In Zuiderse landen is gedroogd fruit een vanzelfsprekendheid. Het was er altijd al. Bij ons zijn vooral rozijnen ingeburgerd als gezond snoepje voor kinderen of in gebak en koffiekoeken. Gedroogde pruimen helpen bij de stoelgang, maar verder is er nog veel ruimte in onze keuken voor het gebruiken van al die (exotische) zuidvruchten. Eet gedroogd fruit wel met mate, want het bevat nog altijd veel (natuurlijke) suikers.

✦ Tussendoortje of sportsnack – Gedroogd fruit is hapklaar en makkelijk mee te nemen. Eet een paar dadels, vijgen, abrikozen of wat mango als vieruurtje of tijdens/na het sporten om je energieniveau weer op peil te krijgen. Gedroogde appel- of bananenschijfjes zijn heerlijke vervangers voor chips.

✦ Aperitiefhapje of tapas – Vul een gedroogde dadel met wat geitenkaas. Wikkel er ev. nog een plakje serranoham rond. Prik een gedroogde vijg met een muntblaadje op een blokje feta kaas. Dip in wat olijfolie met citroen.

✦ In cocktails en mocktails – Heel hip; pimp je cocktail of mocktail met schijfjes gedroogde citroen, limoen of sinaasappel. Ze geven een intense smaak en een verrassende twist aan je drankje.

✦ In yoghurt en smoothies –  Snij gedroogd fruit in stukjes en roer het door je yoghurt. Blend een paar dadels of stukjes gedroogde mango met de rest van je smoothie ingrediënten voor een extra zoete toets.

✦ In stoofpotjes en salades – Stukjes gedroogd fruit in je salade gooien, klinkt voor de hand liggend. Wat abrikozen in een tajine of in een winters stoofpotje zorgen voor een fruitig accent dat je smaakpapillen zullen waarderen. Of wat dacht je van een wrap met kip en reepjes gedroogde abrikozen?

✦ Desserts en gebak – Geweld gedroogd fruit is makkelijk te verwerken in een fruittaart of fruit cake. Een lekker dessertje is bv. een kaasplank met gedroogde vijgen en abrikozen. Je kan het fruit ook dippen in gesmolten chocolade. Hemels!

Laat je fantasie de vrije loop. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Kies voor kinderen en ouderen GEWELD gedroogd fruit

houten vorkje in gedroogde abrikozenGedroogd fruit zijn kleine energiebommetjes met veel vezels en voedingsstoffen. Ideaal dus om je kind wat van deze natuurlijke zoetigheid toe te stoppen, met mate. Ook oudere mensen kunnen baat hebben bij wat zoete zuidvruchten en dus extra nutriënten. En toch eten we (nog) niet massaal gedroogd fruit met z’n allen.

Wij denken dat dit komt omdat gedroogd fruit soms wat taai is. Te taai voor sommige kinderen en ouderen. Zoek dan naar geweld gedroogd fruit. Dit is fruit dat na het drogen gerehydrateerd werd. Door het wellen, krijg je een zachte textuur en een intense smaak.

Je kan gedroogd fruit zelf proberen te wellen door het een nacht in een kommetje water te laten liggen. Hiermee krijg je nooit het effect van ambachtelijk geweld fruit zoals Lilifruit. Dit lijkt te smelten op je tong!

Het fruit wordt heel langzaam in een cilinder met water rondgedraaid en neemt zo zelf geleidelijk het water op. Dit proces kan wel 8 tot 48 uur in beslag nemen. Maar zelfs gedroogd fruit dat industrieel geweld werd op een paar uur tijd, kan hier niet tegenop.

Naast de zachtheid is het grote voordeel van geweld gedroogd fruit dat je het meteen kan gebruiken in tal van gerechten, want het is al zacht!

Kies voor biologisch en ongezwaveld gedroogd fruit

Abrikozen, maar ook druiven worden soms behandeld met zwaveldioxide of sulfiet om hun aantrekkelijke lichte kleur te behouden. Vooral aan goedkopere soorten gedroogd fruit wordt zwaveldioxide toegevoegd. Het is ook een makkelijke manier om ze langer houdbaar te maken.

Zwaveldioxide is een allergeen en kan bij sommige mensen allergische reacties uitlokken. Wil je volop genieten van puur natuur gedroogd fruit, dan kies je voor de iets donkerder uitziende of ongezwavelde versie. Biologische producten zijn meestal vrij van sulfiet.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Selecteer je subcategorie
Kies je merk
Filter op allergenen
Prijs
079