Met deze vleesvervangers wordt vegan a walk in the park

Date

Een leven zonder vlees? Voor velen is het ondenkbaar. We zijn allemaal opgegroeid met vlees en dierlijke producten in de hoofdrol, en – helaas – met slechts een bijrol voor groenten en plantaardige producten. Dus afstand nemen van zo’n vastgebeitelde gewoonte is niet gemakkelijk.

Maar wat als ik je vertel dat er uitstekende vleesvervangers zijn die je vlees zelfs helemaal doen vergeten?  

Wat is nu een goede vleesvervanger?

Goede vleesvervangers bevatten voedingsstoffen die je ook in vlees vindt. Denk aan eiwitten, ijzer, vitaminen B1 en B2. Maar niet alle vleesvervangers bevatten de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. 

Mijn tip? Kijk altijd de voedingswaarden na op de verpakking en vermijd vooral de kant-en-klare vleesvervangers, zoals vegan burgers. Want daarin zitten vaak ook ongezonde toevoegingen zoals te veel zout en bewaarmiddelen.

5 gezonde, eiwitrijke vleesvervangers

Deze vleesvervangers bevatten voldoende voedingsstoffen zoals ijzer en eiwitten:

  • tofoe:gemaakt van sojamelk of -bonen
  • tempé:lijkt op tofu, maar is gefermenteerd
  • seitan:gemaakt van tarwemeel en water
  • noten en zaden:bevatten niet alleen eiwitten, maar ook vezels, goede vetten en mineralen
  • peulvruchten en bonen:kikkererwten, bonen, doperwten, linzen … zijn ideaal om bijvoorbeeld plantaardige burgers te maken

En jackfruit?

Het klopt dat heel wat vegans ook jackfruit als vleesvervanger gebruiken, omdat de structuur en de smaak ervan, zodra je het bereidt, heel dicht aanleunt bij vlees. Iemand een stoofpotje van jackfruit? Het is effectief heel erg lekker.

En gezond! Jackfruit is rijk aan vezels en heeft dus zeker zijn voordelen, maar het bevat minder ijzer en eiwit dan andere vleesvervangers. Dus als je jackfruit gebruikt en je wilt een evenwichtige vegan maaltijd met de juiste hoeveelheid eiwitten, vul dan eventueel nog aan met een andere vleesvervanger.

PS Ook groenten vormen qua voedingswaarde een uitstekende vleesvervanger. Denk maar aan aubergine, broccoli, spruitjes, spinazie … Ze zitten boordevol ijzer!

Wil je graag genieten van een maaltijd met vleesvervangers? Neem een kijkje in onze webshop.

Inspiratie nodig om zelf vegan te kokkerellen met vleesvervangers? Ontdek onze smaakmakende recepten.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Selecteer je subcategorie
Kies je merk
Filter op allergenen
Prijs
079