Veelgestelde vragen

Veganisme is een levensstijl die erop gericht is om dieren voor voeding, kleding, amusement, experimenten of om het even welk ander doel te vermijden. Het is een visie die gebaseerd is op respect en mededogen, en basisprincipes zoals het recht op leven en zelfbeschikking. Een vegan leven is geen beperkend leven. Integendeel, het opent net een wereld aan nieuwe mogelijkheden, producten en ideeën.

Als veganist is het perfect mogelijk om alle nodige nutriënten uit je voeding te halen. Meer nog: als je dierlijke producten vermijdt, is dat goed nieuws voor je gezondheid. Een vegan voedingspatroon verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Bovendien heb je als planteneter minder kans op diabetes type 2 en overgewicht. Wie overschakelt naar een plantaardig voedingspatroon, krijgt vaak ook meer energie en heeft minder last van intoleranties. Hier lees je meer over de (gezondheids)voordelen.

Eiwitten zijn heel belangrijk voor de groei, opbouw en het herstel van je lichaamscellen. Je vindt ze niet alleen in dierlijke maar ook in plantaardige voeding terug. Dat je via plantaardige producten te weinig eiwitten binnenkrijgt, of dat plantaardige eiwitten minderwaardig zouden zijn aan dierlijke, is dus een misvatting. Zet ze wel in voldoende mate op je menu. Denk maar aan granen, peulvruchten, noten en tal van groenten. Als je ze op een evenwichtige manier combineert, krijg je ook met een plantaardig voedingspatroon alle noodzakelijke eiwitten binnen.

Diversiteit is ook bij een plantaardig menu de basis van een gezonde maaltijd. Er zijn steeds meer verschillende soorten plantaardige voedingsmiddelen en smaakmakers en dat maakt het eenvoudig om gevarieerd te eten. Wat dacht je van een heerlijke groentelasagne met tofu en tomaat of een Indisch wokgerecht met wilde rijst?
Ook voor ontbijt en tussendoortjes kun je eindeloos variëren. Denk maar aan vers of gedroogd fruit, noten, muesli, granola … Meer inspiratie nodig? Neus eens even tussen onze recepten.

Vitamine B12 of cobalamine is een voedingsstof die onder andere nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Het komt van nature niet of nauwelijks voor in plantaardige voeding. Daarom is het raadzaam om als veganist dagelijks vitamine B12-supplementen te nemen. Vitamine B12 in supplementen wordt gemaakt met behulp van bacteriën en is nagenoeg altijd veganistisch. Het komt vooral in de bodem voor, waar bijvoorbeeld grazende koeien het kunnen opnemen. Maar vaak wordt B12 ook gewoon toegevoegd aan het veevoeder, omdat veel dieren niet of weinig buitenkomen. Wist je trouwens dat de mens vroeger ook deels zijn vitamine B12 via de aarde binnenkreeg? De leefomstandigheden waren toen nog niet zo hygiënisch als nu, en mensen leefden ook veel meer buiten.
Sommige voedingsmiddelen zijn verrijkt met vitamine B12. Daaronder vallen verschillende sojaproducten, maar ook muesli, cornflakes, vruchtensappen en vleesvervangers. Veganisten kunnen de inname van B12 met die plantaardige voedingsmiddelen verbeteren, afhankelijk van het vitamine B12-gehalte in het product. Maar de praktijk wijst uit dat die verrijkte producten te weinig vitamine B12 bevatten om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen. Bovendien is het belangrijk om te weten dat biologische producten niet kunnen worden verrijkt met vitamine B12, in tegenstelling tot niet-biologische producten. Veganistisch voedsel uit de biologische landbouw bevat dus geen B12.
Selecteer je subcategorie
Kies je merk
Filter op allergenen
Prijs
079