9 redenen waarom biologische voeding gezonder is

Date

Een mix van gezonde eet- en drinkgewoonten, frisse lucht, beweging, het zelfherstellend vermogen van het lichaam en fysieke én emotionele balans waren de pijlers van Hippocrates (ca. 460-370 v.C.), de Griekse grondlegger van de westerse geneeskunst en filosoof. Doordat tegenwoordig op een steeds technischer manier naar voeding wordt gekeken, lijken we de natuurlijke logica te zijn vergeten. De logica dat bijvoorbeeld groenten en fruit bespoten met giftige pesticiden per definitie niet gezond kàn zijn. En dat terwijl ze van nature juist boordevol gezonde stoffen zitten, zoals vitaminen, mineralen en vezels. Of voeding werkelijkgezond is, hangt behalve met de feitelijke voedingswaarde ook samen met de energetische waarde of levenskracht die het bevat. Daarom sommen wij zes gangbare en drie vergeten redenen op, waarom biologische voeding inderdaad te prefereren valt boven niet-biologische voeding.

6 gangbare redenen om biologisch te eten

  1. Lekker puur: bioboeren werken zo veel mogelijk samen met de natuur. Bij de teelt worden alleen natuurlijke mest of compost gebruikt en bij verwerkte bioproducten alleen natuurlijke additieven.
  2. Gezonde biocyclus: De hele biocyclus zet in op een krachtige gezondheid. Van een gezonde, levende bodem voor planten tot gezonde, sterke dieren in de veeteelt.
  3. Respect voor het milieu is een kernwaarde bij bio. Dit begint bij een levende bodem die vruchtbaar en veerkrachtig blijft door teeltrotatie en dierlijke mest of compost. 
  4. Biodieren worden goed verzorgd met biologisch voer en voldoende ruimte in de stal én buiten, waardoor ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen en met hun soortgenoten omgaan.
  5. Focus op 100% duurzame toekomst: Biologische landbouw houdt rekening met de draagkracht van de aarde.
  6. Bio hanteert het voorzorgsprincipe waarbij chemie, antibiotica en hormonen zo veel mogelijk worden geweerd, vanwege het niet gekende effect ervan op lange termijn voor mens, dier en natuur. En géén GMO’s.

Voeding is de essentie van gezondheid. Laat voeding daarom je medicijn zijn. Hippocrates

Biologische landbouw versus hoogtechnologische landbouw

Je ziet op dit moment twee stromingen ontstaan. Enerzijds is er de grondgebonden biologische en biodynamische landbouw die zoekt naar verbinding en samenhang – vanuit een levende bodem tot een vitaal product. Anderzijds zien we een voortdurende ontwikkeling van hoogtechnologische landbouw op substraat en met ledlampen. Deze vorm van landbouw is geschoeid op ‘stofjesdenken’. Voedt de voeding die hier geoogst wordt ons daadwerkelijk? Wat denk je zelf? Bevatten wildgeplukte, zongerijpte, rauwe en licht gekookte of gestoomde groenten meer levenskracht OF oma’s doorgekookte broccoli, geforceerde voeding, magnetron- of diepvriesmaaltijd? 

vergeten redenen waarom biologische voeding te prefereren valt

  1. Biologische voeding bevat meer levenskracht. GeZONdheid is niet enkel de afwezigheid van ziekte, maar hangt samen met vitaliteit en levenskracht. Voeding ontleent zijn voornaamste waarde aan de zonne-energie, lucht en water waarmee het zélf gevoed werd. Levenskracht of prana genoemd. Eten dat veel prana bevat geeft vitaliteit, maakt je lichaam gezond en je geest rustig. Zo is de levenskracht van een aardbei die net geplukt is groter dan eentje die een hele reis vanuit Spanje af heeft moeten leggen. De voedingswaarde hangt dus niet enkel samen met de hoeveelheid meetbare nutriënten die voedsel bevat, maar ook met de vitale energie die het je geeft. Door biologisch te eten verminder je bovendien sterk de hoeveelheid chemicaliën en andere toxische stoffen die je via voeding binnenkrijgt, wat natuurlijk op de lange termijn beter is voor je gezondheid.
  2. Alleen biologisch geteelde gewassen bevatten actieve plantenstoffen, zoals salvestrolen. Biologische groenten krijgen geen hulp van gewasbeschermers en moeten zichzelf verdedigen tegen indringers. Zij maken daardoor bijvoorbeeld meer antischimmelstoffen aan. Een voorbeeld hiervan zijn salvestrolen. Salvestrolen zijn bitter en komen in relevante hoeveelheden alleen voor in biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden. Deze bittere stoffen hebben een kankerremmende werking. Ook bevatten biologische gewassen meer antioxidanten, die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.
  3. Betere kwaliteit en smaak door minder stikstof in de bodem. De kwaliteit en smaak van verse, natuurlijke producten wordt mede bepaald door stikstof. In biologische bodem komt stikstof langzaam vrij in planten, waarna zij op een rustig, natuurlijk tempo kunnen groeien. Een bodem die regelmatig wordt bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen bevat vele malen meer stikstof, waardoor fruit en groenten een stuk sneller groeien, ( = geforceerd worden) wat de kwaliteit niet persé ten goede komt

Optimale voeding is het medicijn van de toekomst.  Linus Pauling, tweevoudig Nobelprijswinnaar 

Amanprana: een evenwichtige geest in een gezond lichaam

Bij het Belgische familiale bedrijf Amanprana geloven ze in het geheel der dingen. Hun biologische producten zijn daarom zo weinig mogelijk bewerkt en worden er geen isolaten gebruikt. Behalve bio en vegetarisch, zijn ze bovendien -waar mogelijk- ook fair trade. In het Sanskriet betekent Aman vrede of rust en verwijst Prana naar levenskracht‘Voeding als medicijn’‘Red de Zee’‘Doe niet op je huid wat je niet eten kan’ en het ‘cradle to cradle’ kringloopproces staan hoog in het vaandel. Via Amanvida, de ethische en duurzame webwinkel van Amanprana, worden honderden biologische voedings- en verzorgingsproducten verkocht, van tientallen topmerken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Selecteer je subcategorie
Kies je merk
Filter op allergenen
Prijs
079